Title

Leer slimmer schelden en vaardiger vloeken

'Godverdommemiljaardenondedju!' Oef, dat lucht op. Kun jij creatiever vloeken? En wat is je favoriete scheldwoord?

Het Groot Vlaams Vloekboek

“Stomme idioot, genie van de Karpaten / Mottige malloot, rattekop vol gaten / Kikvors, potentaat, hansworst, cervelaat / Lulverhalenrecensenter, liberale potloodventer [...] Héhé, dat lucht op / Ram het in hun domme kop” Kleinkunstzanger Jan De Wilde wist ’t al: vloeken en schelden helpt ons om stoom af te laten bij sterke emoties, of het nu om pisnijdigheid of extreme verbazing gaat.

Aan scheldwoorden geen gebrek doorgaans, maar extra inspiratie kan nooit kwaad. Wat dacht je van de kloefkapper voor een onbehouwen stuk vreten van een vent? In oorsprong was de kloefkapper een klompenmaker. Net als klompen niet bepaald de meest verfijnde schoentjes zijn, staat de kloefkapper ook niet bekend om zijn verfijnde maniertjes.

Zurkeltrutte

De zurkeltrutte, een leeghoofdig kwezeltje, is een scheldwoord uit eind negentiende eeuw, maar draagt sporen van een ver verleden in zich. Het eerste deel van de schimpnaam gaat terug op zurken dat bij mensen ‘redeloos zeuren’ of ‘onzin kletsen’ betekent, maar in oorsprong, in de zestiende eeuw, voor het ‘snateren, tjsirpen, kwetteren’ van vogels werd gebruikt.

Randdebiel

Bijzonder aan de randdebiel is dan weer dat het tot het einde van twintigste eeuw een heel neutrale wetenschappelijke term was. Afhankelijk van je IQ werd je een idioot, imbeciel, debiel, zwakbegaafde genoemd. (Nu wordt gesproken van mensen met een zeer ernstige, ernstige, matige of lichte verstandelijke beperking.) Wie diepdebiel was leunde tegen een IQ van 55 (en dus de imbeciel) aan, wie randdebiel was tegen een IQ van 90 (en dus de zwakbegaafde). Opvallend: randdebiliteit was toen de mildste vorm van debiliteit, terwijl je tegenwoordig met randdebiel meedogenlozer scheldt dan met debiel!

Wat is jouw favoriet?

Deze drie scheldwoorden en hun zeven collega’s scheefpoeper (‘schuinsmarcheerder’), labbekak (‘lummel’), tsjiepmuile (‘bleitkous’), lapzwans (‘nietsnut’), wietie (‘onnozelaar’), scheve lavabo (‘kromlopende senior’) dingen mee naar de titel Het mooiste scheldwoord van Vlaanderen. Zij smeken om jouw stem, nog tot 7 november, en wel hier. In ruil maak jij kans om een boekenbon van 50 euro te winnen. 11 november worden de tien boekenbonwinnaars bekend gemaakt, net als het winnende mooiste Vlaamse scheldwoord natuurlijk.

(En waar kun je alweer stemmen? Hier, klojo! En tot hoe lang kun je stemmen? Tot 7 november, dove kwakkel!)

(c) Fieke Van der Gucht http://www.dekommaneuker.be

Vloeken bij Van Gils en Gasten!

Herbeleef hier het optreden van auteur Fieke Van der Gucht bij Van Gils en Gasten. Maaike Cafmeyer vloekte alleszins de oren van ons hoofd. ;-)

Wil jij slimmer schelden of vaardiger vloeken? Lees dan meer in Het Groot Vlaams Vloekboek of in Het Groot Nederlands Vloekboek.